Ce este si cum se trateaza colesterolul crescut?

Hipercolesterolemia este o afectiune, de cele mai multe ori asimptomatica, ce poate aparea indiferent de varsta. Fiind direct legata de bolile cardiovasculare, m-am gandit sa scriu despre acest subiect pentru a lamuri cateva dintre intrebarile care imi sunt adresate frecvent de catre pacienti.

Ce este hipercolesterolemia? 

Hipercolesterolemia este o afectiune caracterizata de cresterea colesterolului din sange. Aceasta contribuie semnificativ la aparitia sau agravarea bolilor cardiovasculare – boala cardiaca ischemica, infarctul miocardic, AVC ischemic, arteriopatie obliteranta a membrelor inferioare.

Cum se depisteaza?

Hipercolesterolemia se depisteaza usor. Este nevoie de un set de analize din sange care masoara valorile colesterolului total, LDL-colesterolului (colesterolul „rau“), HDL-colesterolului (colesterolul „bun“).

Este suficienta doar dozarea colesterolului total?

Depinde. La persoanele tinere, fara factori de risc, dozarea colesterolului este suficienta. Insa, la persoanele cu factori de risc cardiovasculari(fumat, obezitate, hipertensiune arteriala, diabet), ar trebui sa fie dozat profilul lipidic: LDL, HDL, trigliceride. In functie de rezultat, medicul va recomanda un tratatament corespunzator.

Cand si cat de des ar trebui efectuat profilul lipidic?

Fiind o boala asimptomatica, de cele mai multe ori, medicii recomanda persoanelor de peste 20 de ani sa-si determine profilul lipidic cel putin o data la cinci ani. Cei care au valori mari ale grasimilor din sange si risc crescut de boli cardiovasculare sunt sfatuiti sa isi faca aceste analize mai des, in functie de recomandarile medicului curant.

Ce trebuie sa fac ca sa scad colesterolul?

Sunt situatii in care regimul alimentar, activitatea fizica si scaderea in greutate sunt suficiente. Atunci cand schimbarea stilului de viata nu este suficienta pentru scaderea colesterolului, se recomanda tratament medicamentos. Exista mai multe clase de medicamente care reduc colesterolul, dar cea mai utilizata clasa este cea a statinelor.

Cat timp trebuie sa iau tratamentul cu statine?

Este un tratament de lunga durata. De cele mai multe ori dureaza toata viata. Tratamentul nu trebuie intrerupt din propria initiativa. O data intrerupt tratamentul cu statine, valorile colesterolului vor creste.

Ce reactii adverse au statinele?

Ca toate medicamentele, statinele pot provoca reactii adverse. Insa, acestea nu apar la toate persoanele si, de cele mai multe ori, sunt tranzitorii. Unele dintre cele mai frecvente reactii adverse ale statinelor sunt durerile musculare.      

Tratamentul cu statine imi poate afecta ficatul?

In unele cazuri, administrarea de statine ar putea determina afectarea ficatului. Desi problemele hepatice sunt rare, orice simptom ar trebui sa va trimita la medic. Acesta poate  recomanda analize de sange pentru masurarea enzimelor hepatice si poate clarifica imediat situatia.

Ce este de facut daca apar efecte secundare ale tratamentului cu statine?

Discutati imediat cu medicul dumneavoastra! Acesta va poate recomanda:

  • intreruperea temporara a tratamentului cu statine;
  • scaderea dozei de statine;
  • inlocuirea tipului de statine;
  • o alta clasa de medicamente pentru scaderea colesterolului.

Mai este necesar regimul alimentar daca iau tratament?

Da. Tratamentul  nu ar trebui sa fie singurul lucru pe care il urmati. Nu trebuie sa luati o pastila si sa ignorati alimentatia si exercitiile fizice. Acestea se recomanda impreuna.

Cum sa ma pregatesc pentru recoltare in vederea masurarii colesterolului?

Pentru a nu influenta rezultatele analizei de testare a nivelului de colesterol este de preferat sa nu mancati si sa nu beti nimic cu minim 12 ore inainte de recoltare. De asemenea, se recomanda sa evitati consumul de mancaruri grase si de alcool cu 72 de ore inainte de testare.
Este bine de stiut ca nivelul colesterolului si cel al trigliceridelor poate creste foarte mult daca ati optat pentru o cina bogata in grasimi in seara dinaintea recoltarii.

Informatii importante despre statine, pe care e bine sa le cunoasteti

  • Statinele, pe langa scaderea colesterolului, au multe alte beneficii, inclusiv stabilizarea placii de aterom de la nivelul vasului de sange.
  • Tratamentul cu statine nu este recomandat doar in scaderea colesterolui. Aceasta este recomandat pacientilor care au suferit un infarct miocardic sau accident vascular cerebral, indiferent de valoarea colesterolului.
  • Pe durata tratamentului trebuie evitat consumul de grapefruit deoarece inhiba activitatea statinei.
  • Pe perioada tratamentului trebuie continuata o dieta corespunzatoare de reducere a colesterolului.

DR. ARCOMITA DOINA
medic specialist medicina interna

POLICLINICA ASTRA, Sibiu, la sediul nostru de pe str. Gr. Alexandrescu nr.1
Programari la tel:  0269.206.204, 0269.233.016
Consultatii gratuite medicina interna cu bilet de trimitere de la medicul de familie !